Bir Doktorun Önerisi: Yasadışı Saç Ekim Merkezlerine Dikkat Edin

Bir Doktorun Önerisi: Yasadışı Saç Ekim Merkezlerine Dikkat Edin

Türkiye, medikal turizmde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olsa da illegal çalışan işletmeler Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarını zayıflatıyor ve rekabet gücünü düşürüyor.

Tahminlere göre Türkiye’de faaliyet gösteren her 10 saç ekim merkezinden 6’sı Sağlık Bakanlığı’nın izni olmadan çalışıyor.

Lisanssız çalışan işletmeler Türkiye’nin ve Türk doktorların sağlık alanında yakaladığı başarıya zarar verdiği kadar saç ekim hastalarının sağlıklarını da tehlikeye atıyor.

Sağlık turizminde faaliyet gösteren aracı firmalar tarafından Türkiye’ye getirilen başta Arap olmak üzere birçok kişi bu işin doktor kontrolündeki merkezlerde yapılması gerektiğini bilmiyor.

Bu bilgi eksikliği beraberinde ciddi sağlık risklerini ortaya çıkarıyor. Saç ekimi her ne kadar zor olarak nitelendirilebilecek bir operasyon olmasa da nihayetinde cerrahi bir girişimdir. Her cerrahi girişim ise doğası gereği çeşitli riskler barındırır. İllegal işletmelerde lisanssız kişiler tarafından uygulanan saç ekimi bu risklerin ortaya çıkma ihtimalini yükseltmektedir.

Daha önce ISHRS ve Türkiye Estetik Plastik Cerrahi Derneği birçok kez saç ekim hastalarını lisanssız çalışan saç ekim işletmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İnternette yaptığımız kısa bir araştırma sonucunda aşağıdaki haber başlıklarına ulaştık ve bu durum yasadışı bir saç ekim merkezine gittiğinizde karşılaşılabilecek muhtemel riskleri gözler önüne seriyor.

” Yoldan adam çevirip saç ekiyorlar” (Haber: T24)
” Türkiye’de saç ekim merkezlerinin %50’sinden fazlası merdivenaltı ” (Haber: Haberturk.com)
” Merdivenaltı saç ekimi Türkiye’de sağlık turizmini bitirebilir ” (Haber: medikalakademi)
” İlkokul mezunu saç ekiyor ” (Haber: turizmajansı)

BİR SAÇ EKİM MERKEZİNİN YASADIŞI ÇALIŞTIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Dermatolog Dr. Meltem Şentürk aşağıdaki maddelere dikkat edilmesini öneriyor:

– %100 müşteri memnuniyeti, garanti ekim, kesin çözüm gibi kelimeleri kullanmayı tercih ederler.

– Piyasa fiyatının oldukça altında fiyat sunarlar.

– Kendilerini ”sağlıkçı”, ”saç ekim uzmanı”, ”estetik uzmanı” vb. gibi tıbbi literatürde olmayan kelimelerle ifade ederler.

– Çalışanların birbirine hitapları, çevrenin temizliği, çalışanların hastalara gösterdikleri ilgi, sorduğunuz sorulara verilen acemi yanıtlar gibi dış göstergeler kurumun yasadışı çalışıp çalışmadığıyla ilgili ipuçları verir.