Saç Ekimi Bir Kereden Fazla Yapılabilir Mi?

Saç Ekimi Bir Kereden Fazla Yapılabilir Mi?

Saç ekiminin ne denli hayatı değiştiren ve özgüveni artıran bir deneyim olduğunu biliyoruz. Ancak çok gençken, örneğin, yirmili yaşlarda saç ekimi yaptırdıysanız, ilk kelleşmenin olduğu bölgelerin ilerleyen zamanlarda yavaş yavaş genişlediğini fark edebilirsiniz. Bu durumda, saç ekimi yapılan bölgedeki saçlarınız hala gür ve sağlıklı görünürken, etrafındaki bölgelerde açılma ve incelme olabilir.

Bunun tek sebebi her zaman genç yaşta yaptırılan saç ekimi değildir. Saç dökülme hızınız ve şekliniz tahmin edilemez olabilir veya saç dökülmesi farklı alanlara yayılabilir, dolayısıyla yeni bölgelerde incelme ve açılma görülebilir.

Durum ne olursa olsun, endişelenmeyin. Birden fazla saç ekimi yaptırmak oldukça normal ve doğal bir süreçtir.

Her Şey Donör Bölgedeki Saç Köklerinin Ne Kadar Güçlü Olduğuna Bağlıdır

Kaç kez saç ekimi yaptırabileceğiniz elbette saç ekimi için kullanılacak saç foliküllerinizin miktarına bağlı olacaktır. Saç ekiminde kullanılacak saç kökleri genelde başın arka kısmında, kulak hizasında bulunur. Bu alan “güvenli donör bölge” olarak bilinir ve saç dökülmesine neden olan hormonlar ve genetik faktörlerden etkilenmeyen güçlü kıllar yetiştiren güçlü saç follikülleri içerir. İlk saç ekimi sırasında, doktorunuz saç foliküllerini bu bölgeden alarak ekim yapılacak bölgelere aktaracaktır.

Bütün insanlarda sınırlı miktarda saç folikülü vardır ve bunlardan bazıları güçlü bazıları ise güçsüzdür. Eğer güçlü saç folikülü sayısı azsa veya donör bölge küçükse, ikinci bir saç ekimi faydalı olmayabilir. Uzman doktorlarımız bu konuda size tavsiyelerde bulunacak ve ancak başarılı olacağını düşünürlerse saç ekimi yapacaklardır.

İkinci bir saç ekimi yaptırmak istiyorsanız, şu hususlardan birini veya birkaçını yaşamış olmanız beklenir:

  • Saç ekilen alandaki saç yoğunluğunuz yetersiz
  • Ekilen saçlarınız zayıf ve dökülüyor
  • ‘Şok dökülme’ denilen durum yüzünden saçlarınız sürekli dökülüyor ve yeni saçlar çıkmıyor
  • Yeni saç çizginizden memnun değilsiniz ya da saçlarınız dolgu yapılmış gibi görünüyor
  • Saç ekimi başarılı sonuçlanmadı

Bunların her birine daha ayrıntılı bir şekilde göz atalım:

Saç Yoğunluğu

İlk saç ekimi işlemi sonrası yeni saçınız doğal saçınıza göre daha seyrek görünüyorsa, ikinci bir saç ekimi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Bu genellikle, başın arka kısmındaki küçük bir bölgeden sağlıklı saç köklerinin alınarak daha büyük bir alana nakledilmesinin doğal bir sonucudur. Doktorunuz ikinci bir saç ekiminin gerekli olacağını ilk işlem sırasında size açıklayacaktır.

Yirmili yaşların başlarında, genç bir erkeğin kafasında genellikle 100.000 adet saç teli bulunur. Saçlarımızın seyreldiğini fark edip harekete geçme kararı verdiğimizde, bu kılların yaklaşık yarısını çoktan kaybetmiş oluruz. Başarılı bir saç ekimi işlemi için donör bölgeden yaklaşık 2.500 ila 4.000 saç folikülü toplanmalıdır. Daha fazla saç kökü alınması durumunda başın arka kısmında açık alanlar kalma riski vardır. Dolayısıyla, öncesinde çok daha fazla sayıda saç teli bulunan büyük bir alanı kapatmak için 2.500 ila 4.000 adet saç folikülü kullanıldığını düşündüğümüzde, ideal saç yoğunluğuna ulaşmak için neden ikinci bir saç ekiminin çoğunlukla gerekli olduğunu anlayabiliriz.

Konuyla ilgili yazımızı okuyun: Saç Ekimi Yaptırmak İçin En Uygun Yaş Nedir?

Zayıf Saç Folliküllerinden Alınan Saçlar

Kliniğimize ilk saç ekiminde donör bölgeden alınan saç kökleri zayıf olduğu için istedikleri sonucu alamamış ve ikinci bir saç ekimi konusunda tavsiye isteyen hastalar da gelmektedir. Güvenli donör bölge dışından saç kökü almak, kaçınılmaz olarak standartların altında bir sonuç alınmasına yol açar.

Bunun nedeni, bu foliküllerin ve onlardan çıkan kılların zayıf ve saç dökülmesine ilişkin hormonal ve genetik risk faktörlerine duyarlı olmasıdır.

Bu zayıf saç foliküllerini bir yerden alıp başka yere aktarmak problemi çözmez – saç dökülmesi risk faktörlerinden etkilenmeye devam ederler. Ekilen saçlar aynı şekilde incelmeye ve dökülmeye başlayarak hayal kırıklığı ve üzüntüye neden olacaktır.

Tecrübeli ve uzman bir saç ekim merkezi kafa derisi üzerindeki en güçlü donör bölgenin tam olarak nerede olduğunu bilir ve bu bölgenin dışında kalan zayıf folikülleri kullanmaz.

Her ne kadar kulağa çok cazip gelse de doktorunuzdan olabildiğince çok saç folikülü alıp ekim yapmasını istemeyin. Doktorlarımız güçlü saç folikülleri haricinde başka bölgelerden zayıf saç köklerini kullanmaktan kesinlikle kaçınacaktır, ancak tecrübesiz ve etik davranışı önemsemeyen kişiler daha fazla para kazanmak için bu riski alabilir.

Kafa derinizde santimetre kare başına başarıyla ekim yapılabilecek çok sayıda saç folikülü mevcuttur. Ancak birim alana haddinden fazla saç kökü ekmek, hepsi yeterince beslenemeyeceği için bir kısmının dökülmesi ile sonuçlanacaktır. Çok fazla saç folikülünü bir bölgeye nakletmek, nakledilen bölgedeki mevcut saçları da olumsuz şekilde etkileyebilir.

Şok Dökülme Sonrası Yeniden Çıkmayan Saçlar

Saç ekimi işlemi olabildiğince hassas bir şekilde yapılsa da, yeni nakledilen foliküller ‘şok dökülme’ denen süreçten geçebilir. Çünkü narin foliküller saç derisinden uzaklaştırılıp başka bir yere ekildiğinde kafa derisi ‘şok’ benzeri bir travma geçirir. Bu tamamen normaldir ve kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir. Şok dökülme, yeni nakledilen saçların bir iki hafta içinde dökülmesi sürecidir.

Saatlerce sabırla oturup ekilmesini beklediğiniz yeni saçlarınızın dökülmeye başladığını gördüğünüzde paniğe kapılabilirsiniz. Ancak küçük istisnai durumlar dışında birkaç ay içinde yeni saçlar çıkacak ve bunlar kalıcı olacaktır.

Şok dökülme sonrası yeni saçların çıkmaması çok nadir görülen bir durumdur, ancak eğer endişeleriniz varsa, doktorunuzla tekrar görmek için randevu alın.

Saç Ekimi Sonrası Saç Çizgisi ve Dolgu Görünümü

İkinci bir saç ekimi yaptırmanın en yaygın nedeni, hastaların ilk işlemde oluşturulan saç çizgisinden memnun olmamasıdır. Saç ön çizgisinin yanlış şekilde belirlenmesi saçın çok geride olmasına veya doğal olmayan bir şekle sahip olmasına neden olabilir. Tecrübeli ve uzman bir doktor bu olaydan kaçınmak ve başlamadan önce istenilen sonuçtan memnun olduğunuzdan emin olmak için sizin fikrinizi alarak saç çizgisi oluşturur. Fakat bazı merkezler veya doktorlar hastanın fikrini almadan hareket edebilmektedir.

Benzer şekilde, ilk saç ekimi işlemi saç dökülmesi olan bölgeyi tamamen kapatamadıysa, ikinci bir saç ekimi işlemi talep edebilirsiniz. Saç çizginizin nasıl görünmesini istediğiniz konusunu cerrahınızla konuşun.

Saç ekimi işlemi genel saç dökülmesi sorununu tamamen çözmez, yani kafanın üst, ön ve yan bölgelerindeki saçlarınız dökülmeye devam edecektir. Başarıyla nakledilen yeni saçlar, genetik olarak daha güçlü donör folliküllerden geldiği için yerinde kalacaktır. Fakat mevcut doğal saçlarınız döküldüğünde yeni saçların etrafı açılabilir ve bu da dolgu görünümüne yol açabilir. Donör bölgede yeterli sağlıklı saç folikülü mevcutsa, ikinci bir saç ekimi bu durumu düzeltmeye yardımcı olabilir.

Başarısız Saç Ekimi

Yeterince araştırma yapmadan bir saç merkezi seçip, kendinizi uzman olmayan birinin elinde bulmuş olabilirsiniz. Ucuz fiyatlara, cazip reklamlara veya lüks görüntülü bir saç ekim merkezinin cazibesine kapılmış olabilirsiniz. Saç ekimi işlemi başarısız olduysa veya sonuç hayal kırıklığı ise, ekibimiz size yardımcı olabilir.

Uzman doktorlarımız ve tecrübeli saç ekimi ekibimiz, bugüne kadar birçok düzeltme işlemi gerçekleştirmiş ve hastaların istediği saçlara kavuşmasını sağlamıştır.

İkinci bir saç ekimi isteme nedeniniz ne olursa olsun, hepsi de bizim için oldukça geçerli sebeplerdir.

Daha iyi görünmeyi ve kendinizi iyi hissetmeyi hak ediyorsunuz, bu yüzden hemen randevu alın ve uzman doktorumuzla görüşün.