Saç Ekiminin Geleceği Robotik Cerrahide Mi?

Saç Ekiminin Geleceği Robotik Cerrahide Mi?

Robotlar dünyanın kaderini geri döndürülemez şekilde değiştirecek mi? Bu soru bugün tüm dünyada binlerce araştırmacının yanıtını aradığı en önemli sorulardan biri haline geldi.

Yemek yapan robotlar, ev temizleyen robotlar ve şarkı söyleyen robotlar bir zamanlar sadece Hollywood’da görmeye alışkın olduğumuz sahnelerde rol alırken günümüzde bu teknolojiler evlere girmek üzere. Hatta birçoğu çoktan girdi bile…

Sürücüsüz taksiler bugün bazı güzergahlarda test edilmek üzere yollarda. Yapay zeka ile birlikte sanatsal resimler yapabilen ve müzik üretebilen robot yazılımlar birçok işgücünü tehdit ediyor.

Savunma sanayi ise ürettiği savaşan robotlarla gelecekte insanları ikame etmeyi düşünüyor. Koşabilen, engelleri aşabilen, nokta atışı yapabilen ürkütücü savaçcı robotlar bir yandan geleceğin askerleri hakkında tahmin yapmayı kolaylaştırırken diğer yandan bu robotlardaki yapay zeka dünyanın geleceği için bir tehdit oluşturuyor.

Kısacası robotlar bugün ellerini kollarını oynatan ve arka fonda bir müziğin eşlik ettiği, Japon biliminsanlarının tanıtımını yaptığı minik robotların çok daha ötesinde bir zeka ile tasarlanıyor.

Tıp dünyasında ise robotların kullanımı onlarca senedir devam ediyor. Bugün hastanelerde yapılan tetkikler ve cerrahi operasyonları robotik teknoloji olmadan düşünmek imkansız.

Estetik cerrahinde ise son senelerde kullanımı yaygınlaşmaya başlayan robot teknolojisi, saç ekiminde de adından söz ettiriyor.

Dünyada ve Türkiye’de bazı sağlık kuruluşları manuel FUE ve FUT gibi yöntemler yerine saç ekiminde robot teknolojisini tercih etmiş durumda.

Saç ekiminde farklı teknikler isimlendirilirken greftlerin ”nasıl ekildiği” değil ”nasıl toplandığı” dikkate alınıyor.

Örneğin, FUT yönteminde enseden bir doku şeridi alınırken, FUE tekniğinde punch denen cihazlar aracılığıyla kökler teker teker toplanır. Robotik cerrahide ise toplama robot tarafından yapılır. Greft toplama işlemine insan elinin direkt teması olmaz.

Robotla yapılan saç ekiminde cihaz greftleri zarar vermeden toplamak için karışık algoritmalar kullanılıyor.

FUE ya da FUT yöntemlerinde greftler cerrah eliyle toplandığı için bu esnada foliküller zarar görebilir ve saç ekimi verimliliği düşebilir.

Robotik cerrahi ise greftlerin toplanması sırasındaki greft hasarını minimize eder çünkü arkasında greftlerin kusursuz toplanması için kodlanmış bir yazılım bulunmakta.

Böyle bir yazılım insan hatasına dayalı greft kayıplarını en aza indirse de konusunda uzman bir cerrahın greftlerin toplanması konusunda bir robot kadar tecrübeli olduğunu söyleyebiliriz.

Robotik cerrahi ile saç ekiminin nasıl yapıldığı ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
_

Dr. Meltem Şentürk robotik cerrahinin saç ekiminin geleceği olup olmadığıyla ilgili soruya şu yanıtı veriyor:

”Unutulmamalı ki robotik cerrahi iyi kodlanmış bir yazılım. Nasıl dünyanın en iyi bilgisayarını kullanmak vasat bir yazılımcıyı dünyanın en iyi programcısı yapmıyorsa, en gelişmiş teknolojiyi kullanmak da bir cerrahı saç ekiminde kusursuz hale getirmiyor. Bu teknoloji sadece bir araç. Aracı iyi kullanan her zamanki gibi şöför olmak zorunda.”